Tosty z pieczarkami i serem

Brak czasu zaczyna mi doskwierać coraz bardziej – mam dużo obowiązków. Na szczęście w weekend trochę się rozerwę. Przejdźmy jednak do pysznych tostów. Przepis jest banalnie prosty i myślę, że każdy z Was chociaż raz w życiu zrobił sobie w domu takie tosty. Mylę się? Dla mnie mają one znaczenie sentymentalne, przywołują wiele wspomnień związanych z rodzinnym domem.

„Dzisiaj na kolację tosty? O której? Zamawiam trzy! Albo nie, cztery!”

„Ale poczekacie aż wrócę z dworu, dobra?!”

Tak właśnie zapamiętałam momenty, kiedy dowiadywaliśmy się od Mamy, że na kolację będą tosty. I ta chwila kiedy wszyscy przybiegali do kuchni, plątali się po niej i zaglądali do piekarnika, wyczekując tostów.

Takie łatwe, a takie pyszne! Polecam.

Składniki:

chleb tostowy – ilość kromek jest zależna od ilości osób i stopnia wygłodzenia

pieczarki – około 0,5 kg

ser żółty starty na tarce – około 0,3 dag

sól, pieprz

+ dużo keczupu

Sposób wykonania:

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. W tym czasie obieramy i kroimy w półplasterki pieczarki. Wrzucamy je na patelnię, solimy, pieprzymy i dobrze podsmażamy. Na kratce z piekarnika rozkładamy folię aluminiową i rozkładamy na niej kromki chleba tostowego. Na każdą wykładamy podsmażone pieczarki. Kratkę wkładamy do rozgrzanego piekarnika i po około 10 minutach, wysuwamy ją i na wierzch kromek dodajemy starty ser. Kratkę wkładamy z powrotem,  jeszcze na około pięć minut i … gotowe! Tosty spożywamy z dużą ilością keczupu.

Smacznego!

IMG_4079

IMG_4082

IMG_4095

Reklamy

27 comments

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s