„Sernik świąteczny”

Nie jestem pewna czy już o tym pisałam, ale jestem miłośniczką serników. Wszelakich. W zasadzie wszyscy moi najbliżsi też je lubią więc jest to wypiek, który dosyć często pojawia się na naszym stole. Zawsze korzystałam ze swojego ulubionego przepisu, a tym razem postanowiłam wykorzystać recepturę wynalezioną w Internecie. Sernik jest smaczny, bardzo aromatyczny i faktycznie wilgotny. Mimo to, nie wygrał z moim ulubionym sernikiem rosyjskim. Na samym końcu zamieszczę odniesienie do oryginału. Lubicie serniki?

Składniki:

tłusty twaróg – 500 g

żółtka – 5 sztuk

białka – 5 sztuk

śmietana 30% lub 36% – 120 g

miękkie masło – 120 g

cukier – 1 szklanka (200 g)

kasza manna – 3 łyżki

budyń śmietankowy – pół opakowania (20 g)

sól – szczypta

+ roztopiona czekolada (gorzka lub mleczna) – do dekoracji

Sposób wykonania:

Wszystkie składniki powinny być wyjęte z lodówki godzinę wcześniej i mieć temperaturę pokojową. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Twaróg trzykrotnie mielimy maszynką. Jeśli nie mamy maszynki do mielenia, przeciskamy przez praskę, również trzykrotnie. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Śmietanę ubijamy na sztywno. Do trzeciej miski wkładamy miękkie masło, dodajemy cukier i miksujemy na puszystą masę. Cały czas miksując, stopniowo, dodajemy żółtka – miksujemy przez kilka minut aż masa pojaśnieje i zwiększy objętość. Wówczas dodajemy zmielony twaróg – miksujemy do czasu, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Do twarogowej masy dodajemy kaszę manną i proszek budyniowy i znów miksujemy. Na końcu delikatnie łączymy masę twarogową – najpierw z ubitą śmietaną, a potem z pianą z białek (najlepiej łopatką, delikatnie). Ciasto przekładamy do przygotowanej blachy. Sernik pieczemy wraz z drugim naczyniem wypełnionym wodą (np. puszka, keksówka) tak, by podczas pieczenia w piekarniku cały czas była obecna para wodna (ciasto nie popęka). Oba naczynia wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni, grzanie góra-dół i pieczemy około 60 minut. Wyłączamy grzanie i zostawiamy do ostygnięcia przy uchylonych drzwiczkach piekarnika (sernik mniej opadnie podczas stygnięcia). Kiedy już nie jest gorące, wyjmujemy je z piekarnika i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia w temperaturze pokojowej. Następnie przykrywamy i wstawiamy je do lodówki, do schłodzenia (można na noc). Przed krojeniem i podaniem ciasta, polewamy je strużkami roztopionej czekolady. Podajemy na zimno, schłodzony smakuje najlepiej.

Oryginalny przepis znajdziecie tutaj:

http://gotuj.skutecznie.tv/2014/04/sernik-swiateczny-wilgotny-puszysty-pyszny/

Smacznego!

IMG_4219

IMG_4226

IMG_4249

IMG_4250

Reklamy

30 comments

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s