Murzynek (wspaniały!)

Pewnie zauważyliście, że ostatnio „rozkręciłam się” z pieczeniem. Wszelkie ciasta i ciasteczka stają się mi coraz mniej obce i coraz bardziej rozpieszczają moje podniebienie. Tym razem przedstawiam Wam przepis na murzynka – jest przepyszny, wilgotny, idealny. Lubicie?

Składniki:

miękkie masło – 200 g

drobny cukier – 200 g

jogurt naturalny – 250 g

jajka – 3 sztuki

aromat waniliowy – 2-3 krople

mąka pszenna – 200 g

proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

soda oczyszczona – pół łyżeczki

kakao – 60 g

zmielone na proszek migdały (bez skórek) – 100 g

+ roztopiona gorzka czekolada (jako polewa)

Sposób wykonania:

Keksówkę smarujemy masłem i oprószamy zmielonymi migdałami lub bułką tartą. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni. Do misy miksera wkładamy bardzo miękkie masło. Dodajemy do niego cukier i ubijamy mikserem przez około 10 minut, aż będzie puszyste. Do drugiej miski wlewamy jogurt, dodajemy jajka, aromat waniliowy i miksujemy mikserem na jednolitą masę. Do oddzielnej miski przesiewamy mąkę razem z proszkiem do pieczenia, sodą i kakao, mieszamy ze zmielonymi migdałami. Łączymy (miksujemy chwilę na niskich obrotach) z utartym masłem i masą jajeczną. Składniki najlepiej delikatnie mieszać dodając je na przemian, podzielone na trzy partie. Masę wykładamy do przygotowanej formy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez 70 minut. Całkowicie studzimy. Roztapiamy gorzką czekoladę i wierzch ciasta dekorujemy strużkami czekolady. Ciasto przechowujemy w zamkniętym pojemniku lub zawinięte w folię aluminiową.

Smacznego!

IMG_4292

IMG_4300

IMG_4310

Reklamy

33 comments

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s