Sernik cherry z przepisu Pawła Małeckiego

Zauważyłam, że ostatnio za dużo piekę. Tak mi się wydaje. Dzisiaj zamieszczam ostatni, zaległy przepis, na sernik z wiśniami. Niedawno robiłam też sporo sałatek, ale oczywiście zapomniałam o fotografowaniu… No nic, wróćmy do sernika. Jest pyszny, ale pamiętajcie, że wiśnie muszą być wiśniami z kompotu – tak jak w przepisie. Nie próbujcie zastąpić ich na przykład wiśniami nasączonymi alkoholem – wtedy sernik się nie uda. Lubicie takie smakowite ciasta?

Składniki na ciasto:

mąka pszenna – 500 g

żółtka – 5 sztuk

masło – 250 g

cukier puder – 150 g

cukier wanilinowy – 1 opakowanie

kwaśna śmietana – 1 łyżka

proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

sól – szczypta

Składniki na masę serową:

twaróg tłusty lub półtłusty – 1 kg

cukier drobny – 125 g

cukier wanilinowy – 2 opakowania

jajka – 3 sztuki

mąka ziemniaczana – 2 łyżki

mąka pszenna – 15 g

rozpuszczone masło – 100 g

wiśnie w kompocie – 2 słoiki

+sok z połowy cytryny

Składniki na pianę z białek:

białka – 5 sztuk

cukier kryształ – 150 g

+sok z połowy cytryny, cukier puder do dekoracji

Sposób wykonania ciasta:

Mąkę mieszamy z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia oraz szczyptą soli. Masło kroimy w kostkę i dodajemy do pozostałych składników. Delikatnie wyrabiamy, stopniowo dodajemy żółtka i kwaśną śmietanę. Całość wyrabiamy na jednolitą masę. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części (2/5 i 3/5). Większą część wstawiamy do lodówki na mniej więcej godzinę. Z mniejszej formujemy wałek i wstawiamy do zamrażarki. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość 6-7 mm i wkładamy do prostokątnej formy (23 x 34 cm). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170°C (z termoobiegiem) lub 180°C (bez termoobiegu) na 10-14 minut (obserwujemy ciasto, ma być delikatnie złote). Upieczony spód wystudzamy.

Sposób wykonania masy serowej:

Jajka ubijamy z cukrem i cukrem wanilinowym, następnie stopniowo dodajemy twaróg sernikowy, rozpuszczone masło oraz mąkę wymieszaną z mączką ziemniaczaną i sok z cytryny. Tak przygotowaną masę wykładamy na wcześniej upieczony i wystudzony spód. Wiśnie dobrze odsączamy z kompotu i równomiernie rozkładamy na masie serowej.

Sposób wykonania piany z białek:

Ubijamy pianę z białek i cukru, na sam koniec dodając sok z cytryny, następnie pianę rozkładamy na masie serowej i dodajemy wiśnie. Na całość ścieramy drugą część zamrożonego ciasta. Pieczemy 50-55 minut w temperaturze 170°C (z termoobiegiem) lub 180°C (bez termoobiegu). Po upieczeniu i wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego !!!

IMG_4325

IMG_4363

IMG_4372

Reklamy

28 comments

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s