Papryka zapiekana z twarogiem

Ostatnio „przyszła” do mnie taka myśl, że coraz częściej gotuję to, co potrafię i to, co według mnie wychodzi najsmaczniejsze. Zaraz potem wpadłam na pomysł, że to najwyższy czas, żeby trochę „powydziwiać”. Efekt prezentuję Wam dzisiaj na blogu i napiszę, że mi papryka w takiej wersji smakowała bardzo. Oczywiście nie jest to danie obiadowe, polecam przygotować takie papryki w ramach kolacji – na przykład do pieczywa. Próbowaliście papryki zapieczonej z białym serem? Jeśli nie, to zdecydowanie zachęcam!

Składniki:

papryka – 2 sztuki

twaróg – około 300 g

śmietana lub jogurt naturalny – według uznania (np. pół szklanki)

sól, papryka ostra

+odrobina oleju do naczynia

Sposób wykonania:

Papryki myjemy, rozkrajamy na pół i wydrążamy z nich gniazda. Twaróg z dodatkiem śmietany lub jogurtu blendujemy, doprawiamy solą i papryką. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy odrobinę oleju. Połówki papryk napełniamy twarogiem, a ich wierzch posypujemy sproszkowaną papryką. Tak przygotowane papryki wkładamy do piekarnika i zapiekamy około 20 minut – obserwujemy, bo czas zapiekania może być nieco dłuższy. Gdy ładnie się zrumienią i zapieką – jemy!

Smacznego!

IMG_1517

IMG_1521

IMG_1524

IMG_1528

29 comments

  1. Mało składników i przygotowań a smaczne to czemu by nie skosztować 🙂 ja też lubię paprykę a sera ( czasem z racji diety) też jem sporo… Pozdrawiam 🙂

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s