Wieprzowina z sosem śliwkowym według Ani Starmach

Udało mi się wytestować kolejny przepis Ani Starmach z książki „Pyszne 25. Nowa porcja przepisów”. Tym razem przygotowałam polędwiczki wieprzowe z sosem śliwkowym. Nie będę się rozpisywała – są pyszne i na pewno zrobię je jeszcze nie raz. Szczerze polecam!

Składniki:

polędwiczka wieprzowa – około 500 g

kasza gryczana – 200 g

suszone śliwki – 15-20 sztuk

whisky – 50 ml

śmietana kremówka – 250 ml

woda – 350 ml

cebula – 2 sztuki

klarowane masło – 2 łyżki

orzechy włoskie – garść

tymianek, sól, pieprz

Sposób wykonania:

Śliwki kroimy w paseczki, zalewamy whisky i mieszamy. Polędwiczkę kroimy w plastry, obsypujemy je solą, pieprzem i tymiankiem. Podsmażamy je po dwie minuty z każdej strony na patelni z rozgrzanym masłem. Cebule kroimy w drobną kostkę i wrzucamy na patelnię, na której smażyło się mięso. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy śliwki, mieszamy i gotujemy przez parę minut, aż alkohol wyparuje. Dodajemy śmietankę i całość zagotowujemy. Na patelnię wrzucamy mięso i dusimy przez mniej więcej 15 minut, aż mięso stanie się miękkie, a sos zgęstnieje. Pod koniec gotowania doprawiamy całość do smaku. Kaszę podsmażamy na maśle na patelni, dodajemy 350 ml wody, dużą szczyptę soli i gotujemy pod przykryciem ok. 15-20 minut. Gdy kasza wchłonie całą wodę, dodajemy posiekane i uprażone wcześniej orzechy. Polędwiczki podajemy z pyszną kaszą i sosem śliwkowym.

Smacznego!

IMG_5251

IMG_5263

IMG_5264

IMG_5277

Advertisements

21 comments

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s