Chłodnik ogórkowy

Żar leje się z nieba. Pochwalę się Wam, że stała się rzecz niesłychana – polubiłam chłodniki. Jeszcze jakiś czas temu nie chciałam nawet spojrzeć na żaden chłodnik. A teraz? A teraz zapraszam Was na mój ulubiony – ogórkowy.

Składniki:

kefir – 500 ml

ogórki gruntowe – 3 lub 4 sztuki

rzodkiewka – pęczek

koperek – pół pęczka

szczypiorek – pół szklanki lub więcej

czosnek – 1 ząbek (opcjonalnie)

jajko – 1 sztuka

sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Ogórki i rzodkiewkę obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach. Solimy je i po chwili odciskamy z nich wodę. Szczypiorek i koperek siekamy. Jajko gotujemy na twardo i kroimy „na cztery”. Wszystkie warzywa zalewamy kefirem, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, sól i pieprz. Wszystko mieszamy i wkładamy do lodówki na minimum godzinę. Najlepiej smakuje dobrze schłodzony.

Smacznego!

IMG_5282

IMG_5287

IMG_5289

IMG_5312

Reklamy

21 comments

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s