Tarta z kurkami

Lubię ten czas, kiedy wracając z północnej Polski można spotkać przy drodze tak wielu grzybiarzy, którzy sprzedają znalezione przez siebie rozmaitości. Jak widzę, że ktoś stoi z kurkami – nie podaruję, muszę kupić. Najpierw zrobiłam jajecznicę z kurkami, a później przepyszną tartę, którą prezentuję i polecam. Lubicie kurki?

Składniki:

ciasto francuskie – 1 opakowanie

kurki – 600 g albo więcej

cebula – 1 sztuka

jajka – 5 sztuk

ser żółty (dowolny, ale twardy) – 100 g

śmietana 36% – 250 ml

+przyprawy: sól, pieprz, tymianek

Sposób wykonania:

Kurki bardzo dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy cebulę i grzyby i podsmażamy do czasu, aż grzyby lekko zbrązowieją. Przyprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy do wystygnięcia. Następnie jaja mieszamy ze śmietaną oraz startym serem. Do masy jajecznej dodajemy sól, pieprz, tymianek i kurki z cebulą. Gotową masą wypełniamy formę do tarty wyłożoną ciastem francuskim. Pieczemy w piekarniku w 200 stopniach około 30-40 minut (aż masa jajeczna w pełni się zetnie).

Smacznego!

IMG_6452

IMG_6454

IMG_6457

IMG_6463

Reklamy

20 comments

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s