Ciasto marchewkowe

Ostatnio pomyślałam, że dużo osób zachwyca się ciastem marchewkowym, które ostatnio stało się bardzo popularne. Dlaczego ja miałabym nie upiec takiego ciasta? Jak pomyślałam, tak zrobiłam. Ciasto jest przepyszne – polecam z czystym sumieniem. Chciałam mieć pewność, że wyjdzie więc przepis w całości pochodzi z bloga Kwestia Smaku. Lubicie? A może jeszcze nigdy nie jedliście?

Składniki na ciasto:

jaja – 2 sztuki

cukier – 200 g

olej roślinny – 150 ml

drobno starta marchewka – 200 g

posiekane orzechy włoskie – 50 g

drobno posiekany ananas z puszki – 75 g

wiórki kokosowe – 50 g

mąka – 200 g

cynamon – 1 łyżeczka

soda – 1 łyżeczka

sól – 1 łyżeczka

proszek do pieczenia – pół łyżeczki

Składniki na polewę:

cukier puder – 200 g (w oryginale aż 400 g)

kremowy serek (np. Philadelphia) – 100 g

masło – 50 g

Sposób wykonania ciasta:

Jajka ubijamy do podwojenia objętości. Dodajemy cukier i dalej ubijamy, aż masa będzie gładka i puszysta. Wciąż ubijając na wysokich obrotach, dolewamy ciągłym, cieniutkim strumieniem olej. Do powstałej masy dodajemy marchewkę, ananasa, orzechy, wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać. Do osobnej miski przesiać mąkę, cynamon, proszek do pieczenia i cynamon. Dodać sól i wymieszać. Przesypujemy do miski z marchewką i delikatnie łączymy wszystkie składniki. Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni. Ciasto wykładamy do małej formy (około 21 x 21 cm lub okrągłej o średnicy 23 cm), wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 1 godzinę. Dobrze wystudzone ciasto kroimy poziomo na dwie części. Spód smarujemy 1/3 ilością polewy. Przykrywamy drugą częścią ciasta i rozsmarowujemy resztę polewy.

Sposób wykonania polewy:

Ubijamy serek razem z masłem. Dodajemy cukier w trzech częściach, cały czas ucierając pomiędzy kolejnymi partiami. Wstawiamy do lodówki do stężenia.

Smacznego!

Oryginał znajdziecie tutaj:

http://www.kwestiasmaku.com/desery/ciasta/ciasto_marchewkowe/przepis.html

IMG_6529

IMG_6536

IMG_6538

IMG_6548

IMG_6549

25 comments

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s