KREM Z DYNI

Nadeszła jesień, a to oznacza że w mojej kuchni pojawiła się dynia. Można zrobić z niej mnóstwo dań, a ja zdecydowałam się ugotować zupę. Zdradzę Wam, że kupiłam już kolejną dynię i planuję zrobić drugą wersję tej zupy -tym razem z mlekiem kokosowym. Ale to przy następnej okazji. Polecam zupę z dyni – wspaniale rozgrzewa i jest naprawdę pyszna!

Składniki:

wywar warzywny – około 1,5 l

dynia Hokkaido – 1 sztuka

ziemniaki – 2 sztuki

cebula – 1 sztuka

śmietana kremówka – pół szklanki

+czosnek, sól, pieprz

Sposób wykonania:

Zaczynamy od podsmażenia pokrojonej w kostkę cebuli. Następnie ziemniaki kroimy w cienkie plastry i również podsmażamy. Dynię obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Do bulionu warzywnego dodajemy dynię, ziemniaki i cebulę. Całość gotujemy około 30-40 minut. Gdy dynia jest już miękka, całą zawartość garnka blendujemy. Na koniec dodajemy do zupy śmietanę, sól, pieprz i czosnek.

Smacznego!

IMG_6502

IMG_6508

IMG_6513

IMG_6515

IMG_6521

25 comments

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s