Pulpety w sosie koperkowym

Ostatnio zastanawiałam się nad tym, czy sama potrafiłabym zrobić pulpety. Zdaje się, że humor miałam czarny, bo pomyślałam: „Najpierw będę musiała zmielić mięso, zrobić wywar, no i jeszcze formowanie tych kuleczek…”. Dobrze się stało, że się za nie zabrałam – wyszły naprawdę pyszne i teraz wiem, że warto poświęcić im trochę czasu. Przepis w całości pochodzi z Kwestii Smaku, z niewielkimi modyfikacjami. Polecam z czystym sumieniem, chociaż myślę, że większość z Was już nie raz i nie dwa robiła takie pulpety. Mylę się?

Składniki:

mała, czerstwa bułka – 1 sztuka

mleko / woda – do namoczenia bułki

mięso mielone (np. z szynki wieprzowej) – 0,5 kg

cebula (można pokroić w kosteczkę, można zetrzeć) – 1 sztuka

jajko – 1 sztuka

+ sól, pieprz, mąka do obtoczenia, olej do podsmażenia

Składniki na wywar:

woda – 500 ml

warzywa – wedle uznania (marchewka, pietruszka, seler)

szyja z indyka – 1 sztuka

koperek – 1 pęczek

masło – 1 łyżeczka

+ odrobina mąki, sól, pieprz, śmietana (opcjonalnie)

Sposób wykonania:

Bułkę zalewamy mlekiem lub wodą, odstawiamy do namoczenia na około 5 – 10 minut. Do większej miski wkładamy zmielone mięso, cebulę, jajko, sól i pieprz oraz odciśniętą bułkę. Wszystko dobrze mieszamy, a następnie formujemy niewielkie kulki, obtaczamy je w mące i krótko smażymy na oleju. Po obsmażeniu kulki wrzucamy na wrzący wywar. Wywar zaczynamy przygotowywać chwilkę wcześniej: w garnku zagotowujemy wodę, dodajemy warzywa, szyję i całość lekko solimy. Dodajemy łyżeczkę masła oraz wkładamy usmażone pulpeciki. Zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy powoli, na małym ogniu, przez około 20 minut. Marchewkę i pietruszkę z wywaru można zetrzeć na tarce o małych oczkach i dodać do całości. Pod koniec gotowania możemy zagęścić sos mąką lub mąką i śmietaną. Na koniec dodajemy posiekany koperek, pieprz i odstawiamy z ognia.

Smacznego!

Link do oryginalnego przepisu: 

http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/pulpeciki_w_sosie_koperkowym/przepis.html

IMG_7775

IMG_7799

IMG_7808

IMG_7820

21 comments

  1. Nie mylisz się, bo to potrawa mojego dzieciństwa!
    I sama czasami je robię.
    Twierdzę, że najlepsze są z cielęciny.
    I narobiłaś mi na nie wielkiej ochoty!

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s