Sałatka z bakłażanem, pomidorami i serem feta

Bardzo, ale to bardzo lubię bakłażana. Można nawet pokusić się o stwierdzenie, że darzę go uczuciem wyjątkowym. Najczęściej po prostu polewam go oliwą i piekę w piekarniku. Tym razem zrobiłam sałatkę – jest bardzo smaczna. Zniknęła ekspresowo więc publikuję dla Was przepis.

Składniki:

bakłażan – 1 sztuka

rukola – 1 opakowanie

ser feta – 200 g

pomidory – 2 sztuki

suszone oregano – 1 łyżeczka

Składniki na miodowy sos winegret:

oliwa extra vergine – 5 łyżek

sok  z cytryny – 2 łyżki

miód – 1 łyżka

sól, pieprz

Sposób wykonania:

Bakłażana kroimy na centymetrowe plastry, posypujemy solą i odstawiamy na około 15 minut. Płuczemy pod bieżącą, zimną wodą, osuszamy papierowym ręcznikiem i układamy na rozgrzanej patelni. Smażymy około 5 minut z każdej strony. Doprawiamy solą, kropimy oliwą, posypujemy oregano i jeszcze chwilę smażymy. Bakłażana układamy na rukoli, dodajemy ser feta i pokrojonego w kostkę pomidora. Całość polewamy winegretem (mieszamy wszystkie składniki) i gotowe!

Smacznego!

Oryginalny przepis:

http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/baklazan/salatka_z_baklazanem/przepis.html

IMG_7943

IMG_7948

IMG_7958

IMG_7960

Advertisements

32 comments

  1. Masz tu trzy składniki, które są ryzykowne: ser feta, rukola i bakłażan. Ja lubię wszystkie trzy (bakłażanem trochę się obrzydziłam w wakacje, więc wolałabym go zamienić na coś innego), zwłaszcza fetę. Mogłabym zjeść na surowo cały kartonik.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s