Focaccia z pesto i żółtym serem

Stało się – po dłuższej przerwie nareszcie udało mi się upiec drożdżowy chlebek i co więcej – taki pyszny! Przyznaję, że rzadko zabieram się za drożdżowe wypieki. Ten rodzaj ciasta wymaga jednak czasu – musi ono wyrosnąć i to nie raz. Ostatnio się zmobilizowałam, znalazłam przepis na focaccię i zabrałam się do pracy. Moja focaccia od oryginału różni się tym, że zamiast proponowanej mozzarelli użyłam sera żółtego i z racji tego, że miałam pesto w słoiczku – użyłam właśnie takiego. Wykonanie poszło sprawnie, a efekt – niebiański. Od dzisiaj kocham (dopiero co wyciągniętą z piekarnika) gorącą focaccię!

Składniki na ciasto:

drożdże instant – 7 g

oliwa z oliwek – 2 łyżki

miód – 1 łyżeczka

mąka pszenna – 500 g

sól – 1,5 łyżeczki

Pozostałe składniki:

ser żółty – około 300 g

pesto bazyliowe – pół słoiczka (można też zrobić samemu)

+oliwa z oliwek, sól

Sposób wykonania:

Do kubeczka wsypujemy suszone drożdże i mieszamy je z 330 ml ciepłej wody. Odstawiamy je na trzy minuty, a następnie mieszamy z oliwą z oliwek i miodem. Mąkę przesiewamy do dużej miski i mieszamy z solą. Robimy wgłębienie w środku, w które stopniowo wlewamy rozczyn z drożdży, jednocześnie mieszając składniki łyżką. Ciasto łączymy w jednolitą masę, rękami formujemy kulę i wykładamy ją na oprószony mąką blat. Wygniatamy przez około 10 minut. Gładkie i elastyczne ciasto smarujemy oliwą, naoliwionymi dłońmi i przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na półtorej godziny, do czasu aż znacznie zwiększy swoją objętość. Wyrośnięte ciasto wygniatamy pięścią w celu usunięcia pęcherzy powietrza. Następnie wykładamy je na papier do pieczenia o wymiarach 30 x 40 cm i rozpłaszczamy dłonią, dopasowując do wymiarów papieru. Przekładamy do blachy do pieczenia lub formy o tych samych wymiarach. Przykrywamy luźno przeźroczystą folią spożywczą i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Piekarnik nagrzewamy do 240 stopni. Wierzch ciasta smarujemy dwiema łyżkami oliwy z oliwek, robimy palcem wgłębienia co około 4 cm i posypujemy gruboziarnistą solą morską. Wstawiamy do środkowej części nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 15-18 minut. Pod koniec pieczenia, wysuwamy blachę i ciasto smarujemy pesto, a na nim rozkładamy starty ser żółty. Wkładamy ponownie do piekarnika na 2-3 minuty. Gotowe!

Odnośnik do oryginalnego przepisu:

http://www.kwestiasmaku.com/dania_dla_dwojga/focaccia_z_mozzarella_zielonym_pesto/przepis.html

Smacznego!

IMG_8007

IMG_8010

IMG_8012

IMG_8016

Advertisements

28 comments

  1. Jako 19 latka byłam w Rzymie – -bardzo bardzo dawno temu i nie widziałam tam foccaci. Dopiero kilka lat temu nad morzem widziałam i poznałam focaccie jako przekąski. Przeróżne. Twoja też jest fantastyczna:)

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s