Pasztet jajeczny

Zbliża się Wielkanoc. Każdego roku robię przynajmniej jedną lub dwie potrawy świąteczne. Zarządziłam tak jakiś czas temu i wytrwale realizuję swoje postanowienie. Przepis na pasztet jajeczny (funkcjonujący również pod nazwą pieczeń jajeczna) znalazłam na blogu Aleksandry i jej Mamy. Muszę napisać, że efektem jestem zachwycona. W moim domu rodzinnym nigdy nie piekło się takiego pasztetu. To idealny dodatek do pieczywa. Z czystym sumieniem – polecam.

Składniki:

jajka ugotowane na twardo – 10 sztuk

jajka surowe – 2 sztuki

szczypiorek – pęczek

pieczarki – około 0,5 kg

cebula – 1 lub 2 sztuki

groszek konserwowy – pół puszki

marchewka konserwowa – pół słoiczka

ser żółty (starty na tarce o małych oczkach) – 5 łyżek

śmietana 18% – 4 łyżki

majonez – 4 łyżki

+sól, pieprz

Sposób wykonania:

Pieczarki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Smażymy je na niewielkiej ilości oleju i odstawiamy do wystygnięcia. Cebulę kroimy w drobną kostkę i również podsmażamy. Jajka ścieramy na tarce o grubych oczkach. Szczypiorek drobno siekamy. Mieszamy ze sobą wszystkie składniki na pasztet. Masę przekładamy do formy posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Pasztet pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około godzinę. Po wyciągnięciu pasztet odstawimy do wystygnięcia.

Smacznego!

Aleksandro Rybińska – bardzo dziękuję za przepis.

IMG_8462

IMG_8467

IMG_8484

IMG_8489

27 comments

  1. Bardziej na bogato niż w mojej wersji bo z pieczarkami, marchewką… konsystencja też bardziej pasztetowa to pewnie za sprawą majonezu i śmietany… muszę kiedyś taki zrobić🙂

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s