Jajka faszerowane pieczarkami

Święta, święta i po świętach. Na chwilę pozostajemy jeszcze w klimacie wielkanocnym. W tym roku po raz pierwszy zrobiłam jajka faszerowane pieczarkami. Takie popularne, każdy jadł, a ja nigdy wcześniej ich nie robiłam. Zgaduję, że u większości z Was takie jajka regularnie goszczą na stole, każdego roku. Są bardzo smaczne, polecam – nie tylko na Wielkanoc.

Składniki:

jajka – 6 sztuk

pieczarki – około 0,5 kg

szczypiorek – pęczek

majonez – 2 łyżki

+sól, pieprz i odrobina oleju do podsmażenia pieczarek

Sposób wykonania:

Jajka gotujemy na twardo. Studzimy je, ostrożnie obieramy ze skorupek i przecinamy na pół. Wyjmujemy żółtka i dokładnie rozdrabniamy za pomocą widelca. Pieczarki bardzo drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, wrzucamy pieczarki i podsmażamy, do czasu aż cała woda odparuje. Doprawiamy je solą i pieprzem. Studzimy i przekładamy do miseczki z żółtkami. Dodajemy drobno posiekany szczypiorek i majonez. Całość dokładnie mieszamy. Farsz nakładamy łyżeczką do przygotowanych wcześniej białek. Nadmiar farszu wykładamy osobno – na środku talerza lub pomiędzy jajkami.

Smacznego!

IMG_8440

IMG_8446

IMG_8448

IMG_8451

Reklamy

22 comments

  1. Jajka smakuja cały rok 😀 U nas faszerowanych się jakoś nie robi, chyba nie ma takiej generalnej tradycji i dlatego nigdy takich nie jadłyśmy 🙂

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s