Twarożek z rzodkiewką i ogórkiem

Za oknem coraz częściej słońce, a w sklepach coraz większy wybór warzyw. Co to oznacza? Tylko jedno – wiosna jest już bardzo blisko. Jest jeszcze trochę nieśmiała, ale jak nadejdzie, to w całej swej okazałości. Twaróg jem dosyć często (najbardziej lubię taki z dużą ilością cebuli), a tym razem postanowiłam „poukładać” go w sposób miły dla oka. To dobre rozwiązanie, kiedy spodziewamy się gości. Polecam i jestem pewna, że też często jecie twarożek, w różnych kombinacjach. Właśnie – z czym lubicie go najbardziej? Dajcie znać w komentarzach, jestem ciekawa.

Składniki:

twaróg lub serek śmietankowy – około 300 g

ogórek zielony – 1 sztuka

rzodkiewka – pęczek albo trochę mniej

szczypiorek – pęczek

pomidor – 1 sztuka

+sól, pieprz, ew. śmietana / jogurt

Sposób wykonania:

Ogórek obieramy i kroimy w kotkę lub półplastry – odciskamy wodę i układamy na dnie szklanej miski. Rzodkiewkę kroimy w półplasterki i układamy na ogórku. Na nią wykładamy serek śmietankowy lub twaróg wymieszany ze śmietaną / jogurtem. Na to wysypujemy poszatkowany szczypiorek, a na wierzch – pomidory pokrojone w większe kawałki. Gotowe.

Brak tu większej filozofii, a całość smakuje wyśmienicie.

Smacznego!

IMG_8167

IMG_8171

IMG_8176

IMG_8180

27 comments

  1. Bardzo lubię twarożek z cebulką albo ze szczypiorkiem, z rzodkiewkami albo kiełkami rzodkiewek., może też być z ogórkiem albo z awokado. Lubię twarożek w towarzystwie czegoś zielonego : )

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s