Zupa botwinka z ziemniakami

Zupę ugotowałam już jakiś czas temu (zdaje się, że na początku lipca), ale dopiero teraz prezentuję efekty. Pokochałam botwinkę w chłodniku więc pomyślałam, że w takiej tradycyjnej zupie też będzie mi smakowała. Nie pomyliłam się. Zupa jest przepyszna. W tym wypadku, kreatywności z mojej strony jest niewiele – odtworzyłam przepis Kwestii Smaku. Polecam!

Składniki:

wywar warzywny – około 1-1,5 l

botwinka z buraczkami – 1 pęczek

młode ziemniaki – 500 g

śmietana (kremówka 30% lub inna) – 4 łyżki

koperek – pęczek

+ sól, pieprz, odrobina soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Liście botwinki odcinamy od buraczków – dokładnie je myjemy, a buraki obieramy. Liście siekamy, a buraczki kroimy na cienkie plasterki. Ziemniaki obieramy i kroimy w niewielką kostkę. Do gorącego bulionu dodajemy ziemniaki i gotujemy około 10 minut. Następnie dodajemy buraczki i liście i całość gotujemy jeszcze 5-10 minut. Zupę doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy też sok z cytryny i koperek, a na końcu całość zabielamy śmietaną.

Smacznego!

IMG_9352

IMG_9354

IMG_9357

IMG_9361

Advertisements

17 comments

  1. Pycha! Uwielbiam botwinkę 🙂 Taka porcja pysznej rozgrzewającej zupki działa na organizm jak najlepszy zastrzyk energii. Szkoda, że nie mam takiej dziś na obiad. Narobiłaś mi smaka! 😉 Pozdrowionka ciepłe. Miłego weekendu życzę! 🙂 Megly (megly.pl)

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s