Polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym

Kiedy tylko zauważę, że kurki pojawiły się w sklepach, nie mogę się oprzeć – muszę je kupić. Uwielbiam jajecznicę na kurkach, ale tym razem postanowiłam wykombinować coś innego. Polędwiczek z kurkami jeszcze nie jadłam. Teraz już mogę opublikować przepis i polecić Wam to pyszne połączenie. A może już próbowaliście?

Składniki:

polędwica wieprzowa – 1 sztuka (około 0,5 kg); u mnie było więcej

cebula – 2 sztuki

kurki – 2 szklanki

śmietana – pół szklanki

pietruszka – pół pęczka (lub suszona)

+olej, sól, pieprz, odrobina mąki

Sposób wykonania:

Na samym początku zajmujemy się kurkami – dokładnie je płuczemy i oczyszczamy. Nieco większe sztuki można pokroić na mniejsze kawałki. Polędwicę kroimy w plastry o grubości około 2 cm i obtaczamy ją w mące. Na rozgrzanym oleju obsmażamy ją z obu stron. Następnie do polędwiczek dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy się zeszkli, dodajemy kurki. Chwilę smażymy, a następnie dolewamy szklankę wody. Solimy, pieprzymy i całość dusimy do czasu, aż polędwiczki będą miękkie. Na samym końcu dodajemy posiekaną natkę pietruszki, a następnie zagęszczamy sos (czasami można obejść się bez mąki i dodać tylko śmietanę). Mąkę mieszamy ze śmietaną i dodajemy do letniego sosu. Mieszamy i zagotowujemy, tylko do lekkiego „mrugania” sosu.

Smacznego!

img_9821

img_9835

Advertisements

36 comments

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s