Kurczak Caprese

Potrzebowałam pomysłu na szybki obiad, zerknęłam na Kwestię Smaku, moment zastanowienia… i już! Wiem, co przygotuję! Kurczak caprese – robi się go naprawdę ekspresowo i jest przepyszny. Do tej pory wiedziałam jedynie o istnieniu sałatki caprese, a okazało się, że nawet kurczaka można przyrządzić z mozzarellą, pomidorami i bazylią.

Z innej beczki: Czy Wy też tak nie lubicie zimy?

Składniki:

piersi z kurczaka – 2 sztuki

mozzarella – kulka

pomidor – 1 sztuka

+bazylia, oliwa, sól, pieprz

Sposób wykonania:

Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Filety nacinamy w kilku miejscach na głębokość około 2 cm, pamiętając o tym, żeby nie przecinać mięsa do końca. Kurczaka doprawiamy solą, pieprzem i nacieramy oliwą. Na dnie żaroodpornego naczynia układamy plasterki pomidorów, doprawiając je solą i pieprzem. Na pomidorach układamy piersi kurczaka. Mozzarellę kroimy na cienkie plasterki (jeden plasterek na jedno nacięcie)  i wkładamy ją w nacięcia. Całość posypujemy suszoną bazylią. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy bez przykrycia około 30-35 minut (po tym czasie jest idealny, soczysty). Kurczaka podałam z puree ziemniaczanym.

Przepis pochodzi stąd: [KLIKNIJ]

Smacznego!

img_0256

img_0259

img_0263

img_0266

Reklamy

31 comments

  1. Dotychczas jadłam tylko sałatkę caprese, ale Twoja propozycja wygląda tak pysznie, że muszę się na nią skusić i to jak najszybciej. Coś czuję, że to może być fenomenalny smak.
    Pozdrowionka! 🙂

  2. Faktycznie rewelacyjne danie. Zamierzam zrobić na święta i podać te filety z ryżem i zastanawiam się jaki sos by „dorobić” bo jak ostatnio robiłam to tego naturalnego z pieczenia nie wyszło mi za wiele, i jeszcze jaka sałatka by tu padowała?

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s