Pasta jajeczna z awokado

Wokół mnóstwo potraw świątecznych, wigilijnych, które oczywiście uwielbiam. Jednak z racji tego, że mam tak dobrze, że to nie ja przygotowuję święta, zapraszam na recepturę na pyszną pastę z awokado. Do wykorzystania na co dzień – idealnie sprawdzi się do kanapek i przekąsek. Tak jak wspominałam wcześniej, pokochałam awokado, chociaż nie była to miłość od pierwszego wejrzenia. Uwielbiam wszystkie sałatki i pasty z tym przepysznym owocem.

Składniki:

awokado – 1 sztuka

ugotowane jajka – 2 sztuki

+ząbek czosnku, odrobina soku z cytryny, kapka oliwy (opcjonalnie)

+sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Awokado kroimy na pół, usuwamy pestkę, obieramy i kroimy w niewielką kostkę. Kropimy je sokiem z cytryny. Jajka obieramy i również kroimy w kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Mieszamy wszystkie składniki pasty czyli awokado, jajka, czosnek, oliwę i doprawiamy solą i pieprzem.

*Niektórzy dodają do tej pasty majonez. Mimo tego, że go kocham, uważam, że w tym wypadku jest on całkowicie zbędny – awokado ma tak przyjazną konsystencję, że nie trzeba zabijać go majonezem

**Jeśli pasta po nocy zrobi się brązowa, nic się nie martwcie – wystarczy ją przemieszać i znów powróci cudowna zieleń

Smacznego!

img_0052

img_0054

img_0059

1

28 comments

  1. Taką propozycję z awokado z chęcią bym przełknęła, bo samo w sobie coś mi nie podchodzi do końca. Pasty jajeczne uwielbiam i tej też chciałabym spróbować.
    Pozdrowionka 🙂

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s