Ciasto toffi

Święta, święta i po świętach. W tym roku przygotowałam przepyszne ciasto toffi. Robiłam po raz pierwszy, przepis zapisuję, publikuję i na stałe zagości on w moim domu. Miodowe ciasto, przełożone ubitą śmietanką, na wierzch masa krówkowa i orzechy włoskie – to po prostu musiało wyjść pyszne. Przepis dostałam od koleżanki Kasi, której bardzo dziękuję za tak smaczną recepturę.

Składniki na ciasto:

mąka – 3 szklanki

cukier puder – pół szklanki

miód – 3 łyżki

jajka – 2 sztuki

margaryna – pół kostki

proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

cukier wanilinowy – 1 opakowanie

Składniki na krem śmietanowy:

śmietana 36% – 0,5 l

żelatyna – 3 łyżeczki

Składniki na polewę:

mleko skondensowane słodzone – 1 puszka

orzechy włoskie – około 20 dag

Sposób przygotowania:

Skondensowane mleko gotujemy dzień wcześniej (przez około trzy godziny). Gotujemy je w puszce i zostawiamy do wystygnięcia. Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto. Dzielimy je na pół i wykładamy nim dwie identyczne blachy. Pieczemy 15 min. w 200 stopniach. Śmietanę ubijamy na sztywno i dodajemy żelatynę. Śmietaną przekładamy dwa upieczone i ostudzone placki. Na wierzchu rozsmarowujemy zimną masę krówkową z puszki, a całość posypujemy orzechami.

Smacznego!

img_0462

img_0465

img_0471

img_0473

29 comments

  1. Wszystko, co z toffi nie jest mi obojętne. Uwielbiam takie słodkości. A domowe ciasto tego typu prezentuje się przesmacznie! No nie pozostaje mi nic innego jak prosić o kawałeczek.
    Pozdrowionka serdeczne 🙂

  2. Wszystkiego dobrego w Nowym Roku, dużo zdrowia oraz optymizmu; rewelacyjnych wpisów, trafnych komentarzy, licznych czytelników, dużo udanych przepisów oraz sukcesu w życiu prywatnym.

    Ja uwielbiam takie ciasta, choć czasami są za słodkie, ale dzięki temu jem je mniej!

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s