Sałatka warstwowa z burakami

Słońca za oknem wciąż niewiele i sądzę, że właśnie dlatego naszła mnie okrutna ochota na sałatkę z burakami i majonezem. Muszę wspomnieć o tym, że inspiracją była sałatka mojej mamy. Jej wersja ma dodatkowo pyszne śledzie, ugotowane ziemniaki, a zamiast ogórków konserwowych, są kiszone. Z racji tego, że samo ugotowanie buraków zajęło mi sporo czasu, postanowiłam zrobić nieco szybszą i trochę inną wersję. Gdybym oprócz buraków miała zająć się jeszcze przygotowaniem matjasów i ugotowaniem ziemniaków, zastałaby mnie w kuchni późna noc. A tego chciałam uniknąć. Jeśli tak jak ja kochacie buraki, sałatka na pewno bardzo przypadnie Wam do gustu. Dodam, że mamina wersja jest smaczniejsza – jeśli macie czas – polecam, bo jest pyszna. Śledzie i ogórki kiszone nadają sałatce zupełnie inny smak. Poza tym, sałatki od mamy zawsze są najlepsze, prawda?

Składniki:

ugotowane buraki – 3 sztuki

żółty ser (starty na grubych oczkach) – 200 g

ugotowane jajka – 5 sztuk

ogórki konserwowe – 5 sztuk

mrożony groszek – 200 g

szczypiorek – pęczek

Składniki na sos:

majonez – 4 łyżki

+sól, pieprz, ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę (dałam jeden i jest praktycznie niewyczuwalny w sałatce – można go pominąć albo dać więcej, jeśli ktoś lubi)

Sposób wykonania:

Buraki gotujemy w łupinach około 1,5 – 2 godziny. Wszystko zależy od wielkości buraków. Gotujemy i odcedzamy groszek (można po ugotowaniu dodać odrobinę masła). Łączymy ze sobą wszystkie składniki na sos. Układamy warstwami (od spodu): ugotowany groszek, jajka (posiekane lub po prostu starte na tarce o grubych oczkach), połowa sosu, starty żółty ser, buraki (starte na tarce o grubych oczkach), pokrojone w kostkę ogórki konserwowe, druga połowa sosu i na wierzch – posiekany szczypiorek. Wsadzamy do lodówki, a potem pozostaje już tylko konsumpcja.

Przepis znalazłam [TUTAJ] – wersja bez szczypiorku, za to z pietruszką bądź rzeżuchą

Smacznego!

IMG_0547

IMG_0552

IMG_0558

Próbowałam zrobić zdjęcie sałatki „od środka”, ale nie wyglądało to dobrze. Musicie się zadowolić zdjęciem miski z zewnątrz i zapewnieniem, że jest pyszna.

Reklamy

29 comments

  1. Wow! Wygląda rewelacyjnie. Taka późna pora, a Ty kusisz na pyszności. Z wielką chęcią bym zjadła porcję tej sałatki. Apetycznie się prezentuje.
    Pozdrawiam serdecznie! 🙂

  2. Robię sałatkę warstwową z tuńczyka przekładaną ryżem, cebulą, kukurydzą itp i rzeczywiście trudno jest zrobić zdjęcie. Uwielbiam taki typ sałatek. Wykorzystam Twoją wersję, żeby urozmaicić moje menu! No bo buraki – przecież są bardzo zdrowe!

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s