Sałatka z winogronami i serem pleśniowym

Muszę przyznać, że jestem bardzo ciekawa, czy tak jak przypuszczam, pod tym postem zobaczę mnóstwo komentarzy o treści „fuuuuuj” albo „nie moje smaki”. Oczywiście szanuję to – każdy lubi co innego. Może jednak znajdą się fani takich połączeń? Muszę powiedzieć, że osobiście bardzo lubię sałatkę z winogronami i serem pleśniowym. Tym razem dodałam do niej uprażony słonecznik, ale orzechy włoskie pasują znacznie lepiej. Szybka, smaczna i pożywna sałatka, polecam.

Składniki:

sałata lodowa – garść

rukola albo roszponka – garść

winogrona jasne – 8-10 „kulek”

winogrona ciemne – 8-10 „kulek” (u mnie brak, akurat nie miałam)

ser Lazur Błękitny – ilość wedle uznania

+uprażone orzechy włoskie, ewentualnie uprażony słonecznik

+sos winegret: oliwa z oliwek, odrobina soku z cytryny, łyżeczka musztardy, sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Na samym początku mieszamy ze sobą wszystkie składniki na sos. Sałaty wykładamy na salaterkę. Każdy owoc winogrona przekrawamy na pół i usuwamy pestki. Dodajemy je do sałaty. Ser kroimy w nieco większą kostkę. Całość posypujemy uprażonymi orzechami i polewamy sosem winegret.

Smacznego!

IMG_1328

IMG_1335

Reklamy

32 comments

  1. Bardzo lubię ser z niebieską pleśnią.i często używam go do różnych potraw. Twoją sałatkę na pewno przygotuję, bo jest prosta, zawiera wszystkie składniki, które lubię, więc musi być pyszna. Pozdrawiam:)

  2. Zrezygnowałabym z winogrona w sałatce i wybrała inny ser, wówczas z pewnością całość by mi odpowiadała 🙂 Dzisiaj do obiadu akurat roszpunkę przygotowywałam jako dodatek 🙂

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s