„Dolny Śląsk ze smakiem” (26.02.2016, Wrocław)

Dolnośląska Biblioteka Publiczna we Wrocławiu rozpoczęła w tym roku nowy cykl spotkań – „Kulinarne podróże po świecie”. Pierwsze spotkanie odbędzie się 26.02.2016 r.

Kuchnie różnych kultur spotykały się w naszym regionie od wieków. Tak jak Wrocław i jego okolice otwierały się na świat, tak i świat poznawał tutaj dolnośląskie smaki.

Co jadano w naszym regionie dawniej, a co się jada dzisiaj? Czy karpia milickiego można było popijać Czarnym Baranem? Jak wyglądała średniowieczna karczma, a jak XVIII-wieczna kawiarnia? Co przed wiekami oznaczało „zdrowe odżywianie”? Jak smakuje „śląskie niebo”? O ciekawostkach kulinarnych Wrocławia i Dolnego Śląska opowie wrocławska pisarka i przewodnik miejski Justyna Rapacz.

Po spotkaniu, na blogu zamieszczona zostanie krótka recenzja odnosząca się do przebiegu prelekcji. Dodane zostaną też zdjęcia.

Krótka relacja po spotkaniu:

Już na samym początku muszę zaznaczyć, że spotkanie było naprawdę wspaniałe – pełne informacji, wiedzy i ciekawostek na temat kuchni Dolnego Śląska. 

Prowadząca spotkanie opowiedziała o produktach wpisanych na listę pozycji dolnośląskich, regionalnych. Można było usłyszeć o ciekawych i podobno pysznych serach, takich jak ser zgorzelecki, ser łomnicki, twaróg sudecki, a także o karpiu milickim czy pstrągu kłodzkim. Mam też nadzieję, że w najbliższym czasie uda mi się spróbować gołąbków krużewnickich i kysielnicy.

2

Justyna Rapacz nie zapomniała też o historii i korzeniach Wrocławia. Kuchnia dawnych czasów była niesamowicie ciekawym momentem spotkania. Prawie zapomniałam już o tym, że we Wrocławiu dawniej tak popularne były precle! Teraz słynie z nich Kraków – tam można je kupić na każdym kroku. We Wrocławiu zawsze popularne były rozmaite kiełbaski i kiełbasy. Co jeszcze? Oczywiście piwo! Z nim też wiąże się wiele ciekawych historii. Dowiedziałam się o piwie świdnickim i piwie wrocławskim.

1

Na końcu spotkania miał miejsce przemiły i przepyszny poczęstunek – można było skosztować ciasta drożdżowego z kruszonką. Przy cieście wywiązała się dyskusja dotycząca tego, co kiedyś jadało się u swoich babć i prababć – o tym nie można nigdzie przeczytać. Wierzcie mi, że to wiedza z kategorii tej najcenniejszej.

3

Kolejne spotkanie kulinarne odbędzie się 11 marca 2016 r., ponownie w Dolnośląskiej Bibliotece Publicznej we Wrocławiu. Tym razem będzie można wybrać się w smaczną podróż do Belgii razem z Markiem Perzyńskim.

Miejsce i szczegóły spotkania:

Dolnośląska Biblioteka Publiczna im. Tadeusza Mikulskiego we Wrocławiu

26 lutego 2016 r. (piątek)

godz. 17:00-18:30

sala konferencyjna, III piętro

 

Kolejne spotkanie:

Dolnośląska Biblioteka Publiczna im. Tadeusza Mikulskiego we Wrocławiu

11 marca 2016 r. (piątek)

godz. 17:00-18:30

sala konferencyjna, III piętro

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s