„Kulinarne podróże po świecie” – Belgia (11.03.2016, Wrocław)

W dniu 11.03.2016 r. odbyło się drugie spotkanie związane z tematyką kulinarną. Tym razem można było się dowiedzieć, co dobrego króluje na belgijskich stołach.

Belgia to kraj czekolady, piwa, frytek i owoców morza, przede wszystkim muli i ostryg. Kraj bardzo bogaty, dodajmy. Kuchnia wiele mówi o kraju, dlatego wizyta w restauracji ma też wymiar edukacyjny. O kuchni Belgii opowiedział Marek Perzyński, autor wielu przewodników turystycznych, redaktor naczelny kwartalnika „Na Dolnym Śląsku i Opolszczyźnie”.

Spotkanie było bardzo interesujące – prowadzący pokazywał swoje prywatne zdjęcia z podróży do Belgii. Opowiadał co i gdzie jadł. Można też było posłuchać trochę o historii tego kraju, która przecież ma niemały wpływ na jego kuchnię i na to, co się tam jada.

Na zdjęciu poniżej – przygotowania do prelekcji.

20160311_170346

A słuchacze przychodzili i przychodzili… Prowadzący poczekał na wszystkich chętnych.

20160311_170425

Po spotkaniu można było zabrać do domu przepisy kuchni belgijskiej, a także bibliografię dotyczącą tej właśnie kuchni. Przygotowała je p. Kasia – bibliotekarka i organizatorka spotkania w Dolnośląskiej Bibliotece Publicznej.

20160311_182452

Z niecierpliwością czekam na kolejne spotkanie i zachęcam wszystkie osoby mieszkające we Wrocławiu i okolicach to uczestnictwa w tym ciekawym, kulinarnym cyklu.

Kolejne spotkanie:

„Gastronomia Katalonii”

1 kwietnia 2016 r., godz. 17:00

Dolnośląska Biblioteka Publiczna im. T. Mikulskiego we Wrocławiu

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s